Proste ciasto jogurtowe

Wiele pań domu ma zeszyt czy notes, w którym znajdują się sprawdzone umożliwiające i pomagające w stworzeniu wypieku podbijającego podniebienie każdego, kto je skosztuje. Wśród wielu propozycji z pewności widnieje również przepis na ciasto z użyciem pewnego niecodziennego składnika — jogurtu. Takie ciasto może naprawdę zaskoczyć i stać się jednym z bardziej lubianych.

Ciasta idealne na lato

Dużą popularnością, zwłaszcza w okresie letnim, cieszą się ciasta jogurtowe, do których można dodać sezonowe owoce takie jak jagody, truskawki, maliny. Tym, co wyróżnia te ciasta, to użycie jako składnika jogurtu naturalnego, który nadaje wypiekowi niepowtarzalny smak. To dobry sposób, na włączenie nabiału tego rodzaju do swojej diety, jak też na zwiększoną liczbę zjadanych owoców, co może wyjść tylko na zdrowie.

Przygotowanie ciasta jogurtowego nie jest procesem czasochłonnym, do tego wymaga sięgnięcia po składniki, które zazwyczaj są w domu, sprawia to więc, że można je upiec, kiedy najdzie ochota na coś słodkiego, a nie chce się dodatkowo biec do sklepu. To również sposób na zaserwowanie deseru, kiedy goście zapowiedzieli się na ostatnią chwilę.

Zdrowie w kubeczku

Spożywanie jogurtu naturalnego jest zalecane przez dietetyków ze względu na to, co można znaleźć w każdym, nawet najmniejszym kubeczku tego produktu. Stanowi źródło białka, głównego budulca ludzkich kości, oraz wapń i witamy z grupy B. Do tego zawiera około pięciu razy więcej aminokwasów od tych, które można znaleźć w krowim mleku. Poza tym w jogurcie występuje witamina A, D, fosfor, sód i potas. Jogurt jest produktem fermentowanym, przez co wykazuje działanie probiotyczne. Jego jedzenie zalecane jest w okresie wzmożonego zachorowania na różne infekcje i w celach profilaktycznych dla podniesienia odporności.

Przygotowane z niego ciasto przypadnie do gustu również dzieciom, co przełoży się na odpowiednią podaż potrzebnego im do wzrostu wapnia. Na wypróbowanie warto stworzyć podstawowe ciasto jogurtowe, na które przepis zaprezentowano poniżej. Sprawdzi się idealnie jako towarzystwo do popołudniowej kawy czy też słodkiej herbaty.

Składniki:

Należy odmierzać je za pomocą umytego kubeczka po jogurcie.

— 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego (do 200 g)
— 3 kubeczki mąki
— 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
— 2 kubeczki cukru
— 1 łyżka cukru wanilinowego
— 3 jaja
— 1 kubeczek oleju roślinnego
— cukier puder do posypania ciasta po wierzchu

Przygotowanie

Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza. Jogurt przełożyć do miski. Kubeczek po jogurcie umyć i osuszyć.
Do drugiej miski przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, cukier wanilinowy, po czym dokładnie wymieszać.
Do miski z jogurtem dodać jajka oraz olej, składniki wymieszać. Przelać do miski ze składnikami sypkimi, krótko i delikatnie wymieszać całość, by utworzyła jednolitą masę.
Wyłożyć do tortownicy o średnicy około 24 centymetrów i piec przez około 35 minut lub do tak zwanego suchego patyczka.

 

cukierki reklamowe Previous post Cukierki reklamowe skuteczną formą docierania do klientów
Next post Ultrasonografia w medycynie